Snitt eller Snippa??

Det blev ingen fika med Anneli i fredags. Härligt värre! Jag fick ett sms där hon avbokade vid 04:05. I efterhand har jag nu hört att strax efter det stod hon inte ut längre utan de åkte in till förlossningen där det gick undan! Vid 5-tiden i går morse föddes en liten tös vid namn Molly! Stort grattis till Anneli och Krister!

I en annan del av landet såg en till liten dam dagens ljus, Esmeralda föddes vid 7-tiden på morgonen och Sarah och Henrik blev föräldrar! Grattis!!

Igår var det uppenbarligen tjejernas dag! Det har kommit en hel del tjejer nu den sista månaden, en klasskompis från gymnasiet fick efter igångsättning en tjej med. Jag är lite förvånad, för jag tyckte att "alla" skulle få pojkar!

Men det är mycket bebisar nu, näst ut är väl Henrik och Malin, sen Sofia och Per. Sen blir det en spännande kamp och vem som kommer först av Ullis och Jessica. Jag är sist i turordningen, och jag har som plan att hålla den platsen den här gången med. Faktiskt.

Det känns lite underligt, jag kommer bli tvåbarnsmamma, men samtidigt känner jag mig som en förstagångsföderska. Rent biologiskt räknas jag som förstagångsmamma i och med att jag blev snittad, men enlig statestiken som omföderska. Men jag vet ju hur det är att vara gravid fram till vecka 30, sen är ju även jag novis och ute på nya upptäktsområden. Gravida pratar om frustationen att behöva gå över tiden. Något jag inte har någon aning om. Även om jag hellre hade upplevt det än att bli prematurmamma. Nu är jag ju en stolt prematurmamma, men jag har den erfarenheten redan och behöver inte upprepa den!

Det skulle ju vara spännande att få gå tiden ut!

Sen vet jag inte alls hur jag ska göra med förlossningen. Jag har varit helt inställd på att bli snittad igen. Och det gör mig inget, det känns bara bra att få ett datum vid fullgången tid. Då har jag ju ändå gått tiden ut. Men eftersom det i dagsläget ser så pass bra ut så finns ju möjligheten att föda vaginalt. Om jag nu vill, och vågar.

Och jag har inte bestämt mig.

Däremot kan jag bli grymt upprör av tjejer som hävdar att om man inte har fött barn vaginalt så har man inte fött barn- det är läkaren som har fött barnet.
Tack så mycket för den... och det lustiga, de tjejer som brukar uttrycka sig så, tror att ett kejsarsnitt är en solsemester där man ligger och sörplar kaffe tills läkaren sätter kniven i en.

Fel.

Och att det skulle vara en större prestaton att föda vaginalt. Och då kommer vi tillbaka till fenomenet "duktig flicka". Vi har ju blivit hårt drillade av samhället att vi ska vara så duktiga och prestera sååå mycket- och tyvärr följer det med in även på förlossningen. Om du föder vaginalt är du duktig, och du försöker föda vaginalt men det slutar i snitt är du rätt så duktig ändå. Om du föder med planerat snitt är du en smitare. Och var ligger prestationen i att föda barn?? 

Jag hänger ju på en site på internet, egentligen vet jag inte varför jag hänger där då det finns väldigt mycket överspännda mammor som mest vill klanka ned på andra.. men men. Jag har hittat några guldkorn där med som nu är några av mina närmaste vänner!
För ett par månader sedan dök det upp i mina ögon en väldigt provocerande tråd. De här trådarna dyker upp lite titt som tätt, vaginal vs kejsarsnitt.  Jag blev sur och hornen växte upp i pannan på mig och jag startade en egen tråd för att jäklas och provocera... om att jag var så STOLT över att ha fött mitt barn med kejsarsnitt. Oj vad det blev liv i luckan! Men, det var väldigt många som gav mig feedback och gillade tråden, att även de kunde få känna sig stolta över sitt snitt. Och jag kännde att jag gjorde något bra. Men tyvärr så fanns det ju andra som skulle trycka ned dessa mammor i skorna igen...


Min mening: Din förlossning, ditt barn- och ingen annan har ett skit med det att göra! Har du åsikter om kvinnor som har fött sina barn med snitt, knip din käft- för dina ord kan göra mer än bara såra.

Jag ser ingen prestationstävling i att föda barn. Barnet måste ut på ett eller annat sätt, och på vilket sätt är upp till dig. Och som diverse föda barn böcker skriver : du är bäst på att föda ditt barn.

Jag har som sagt inte bestämt hur jag ska göra den här gången... det här är min "sista changs" till att få föda vaginalt. Och en vaginalförlossning och även ett snitt är något man inte kan beskriva hur det känns för att förstå- den måste upplevas. Och det här är min changs att få mitt nyfikna jag att uppleva en sådan sak. Mitt snitt upplevde jag som helt toppen och jag har så bra minnen ifrån det.

Så lite försiktigt har jag börjat läsa igen. Och jag har funnit tre orsaker som gör att jag tvekar. Och jag har fått Anders att läsa lite med (gick så där.. han la sig på soffan och började läsa- och snarkar nu högt)
Hur mycket jag än läser, så kommer det ändå inte gå som i böckerna, men jag har en större inblick i vad som sker i mig och runt om mig.
Så länge allt går bra med graviditeten har jag ju en changs. Och jag har flera veckor på mig att bestämma mig ännu. Och jag har en toppenläkare på specialist Mvc som är öppen för en disskusion. Snitt eller Snippa? Det här är mitt beslut, och jag vill inte ha goda råd eller andras åsikter. Som om jag nu skulle slippa det...

Kommentarer
Postat av: toktanten
2010-06-05 @ 18:34:21

Du kommer inte att få mina åsikter eller råd om hur du ska gå tillväga men jag blir precis som du förbannad upprörd över att man inte har "presterat" stort om inte man fött "normalt"!! Kokar över här över dessa förbannade overachievers!!!! Bara för att du snyter ut ungen vaginalt gör inte dig till en bättre människa för du kan vara en helt komplett idiot och ändå lyckas med det om man så vill. Jag har åxå blivit snittad och det var då ingen dans på rosor.... Kunde inte vara någonstans för all smärta, och sen hitta ut av att man till råga på allt inte kan gå på toa på normalt vis efter att blivit snittad på ett bra tag. Saker som man tagit för givet att kunna tidigare blev helt plötsligt en kamp att utföra. Det blev bättre men fram tills att man blivit någorlunda "återställd" var det inte kul. Du kan inte döma en annan person och dennes förutsättningar förrän du gått i deras skor. Pöss å kram

Postat av: Catrin
2010-06-05 @ 20:44:01

Det är svåra frågor och funderingar. Jag hade ju 50% chans till att behöva föda med kejsarsnitt eftersom mina tvillingar kunde lägga sig "fel" innan det var dax. Det viktigaste är ju att barnen kommer ut friska. Jag var väldigt rädd över att barnen skulle drabbas av syrebrist vid en vaginal förlossning.

Postat av: clara
2010-06-06 @ 08:24:13 URL: http://cklaris.blogg.se/

Hej! Hittade hit via FL.

Och även om jag ännu bara har fött vaginalt så måste jag säga att det gör mig inte till ett dugg bättre mamma för det. Man måste ju se till det medicinska och där ta ett beslut om vilken väg bebisen ska komma ut.

/clara

Postat av: Anna Lewin
2010-06-07 @ 13:03:09

Ja himmel, har sett diskussioner på nätet... Hur du än gör är ju det viktiga att det känns rätt för Dig! Spela roll hur den kommer ut. Bara det kommer ut en frisk unge. Oj vad en bekant fått försvara sig, snittat med båda (utan sk "godtagbara" skäl utan psykologiska) och dessutom valt att inte amma någon av dem... Vilken katastrooooooof! ;-)

Lycka till med funderingarna!

Postat av: Tess
2010-06-09 @ 11:01:05

Tycker folk är så oerhört okunniga när det gäller kejsarsnitt. Det är väldigt annorlunda i USA, eftersom det där är mycket, mycket vanligare med kejsarsnitt än här.

Tycker inte det spelar någon roll, det enda jag vet är att om man tidigare har fött med snitt, kan det vara farligt med vaginalt (har något med ärrvävnad att göra), fast det är kanske mer om man fött med snitt mer än en gång?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!