Anders fyller år!

I söndags fyllde Anders år, vi behöver ju inte gå in på vilket år, han fyllde helt enkelt år. Han hade önskat sig tre saker, smörgåstårta, en GPS och att Lillebror ville komma ut. Två av tre lyckades vi med iallafall.

GPSen blev en Garmin Oregon 450 så att vi kan ut och leta geocacher,  i skrivande stund befinner sig hans GPS på Arlanda där den landade i morse från något annat land. (beställd på internet)

Smörgåstårtan stod jag för och jag tänkte bjuda på lite bilder!



Barbamamma i köket, i full färd att dekorera!



Yvonne dukar



Thelma är redo, visade sig sen att smörgåstårta inte var ett dugg intressant.



Födelsedagsbarnet hugger in!!

Skolstart!

Något jag alltid har gillat är när reklamen som det står "skolstart" över kommer i brevlådan!
När jag var yngre, i lågstadiet var det något speciellt, en ny ryggsäck! Jag kommer ihåg min första ryggsäck, en blå Salomomon med orange detaljer. Vi var flera som hade en sån i klassen. Min första fröken i första klass hetter Berit. När jag började tvåan hade jag fått en ny, fin ryggsäck av min mormor. Jag älskade den, den var ju så snygg!! En neonrosa Bagerah. Jag kännde mig jättetuff!

Ryggsäcken är ju viktig, men en annan sak som jag jämt uppskattade var när jag och mamma åkte in till stan, till Åhlens city och köpte saker inför skolstarten. Papper att ha i botten av bänken (mycket viktigt) och sätta om böckerna. Ett år hade ett ljusrosa med baby-Musse och baby-Mimmi. Sen att få gå där och titta på alla fina anteckningsböcker, pennor, sudd och pennvässare. Jag var i himmelen! Och jag tycker det fortfarande är något speciellt när butikerna drar fram sina bästa försäljningsknep som ska får föräldrar att locka sina barn till skolan.

VARFÖR?!

Jag såg precis ett inlägg som en kompis har skrivit på facebook:
"Funderar på livet och om allting har en mening... Varför får vissa gå igenom mer än andra?"

Det här är en urtypisk fråga som jag brukar sitta och fundera över, och efter många timmars grubblande och en hel del nedskrivet i anteckningsböcker (jag har en del!) så har jag kommit fram till en del som jag tror på. Kanske är det teser som kan trösta mig, men just de här stora frågorna är något som alla borde ge en liten stund att fundera på ett tag. Jag tror det kan göra gott för själen. Det här är mina tankar som jag tror det är, fel eller inte, men så här tror jag.

Har allting en mening?
Kort skulle jag säga:Ja.
Vilket många i första tanken undrar om jag verkligen har tänkt igenom. Men jo, det har jag.
Som sjuksköterska innom den palliativa vården har jag fått det enorma privilegiet att träffa många modiga människor, både patienter och anhöriga som genom sin situation antagligen tänker mer på den här frågan än andra. Jag minns specellt en man som jag kom in på en mycket fin disskution med där det visade sig att vi tänkte mycket lika. Det är ett sådant där speciellt möte som jag har lärt mig mycket om.  Framför mig sitter en mycket sjuk medmänniska som menar att allt har en mening, på gott och ont. Vi hade båda den uppfattningen att allt har faktiskt en mening, men det behöver inte vara slutändamålet som är meningen. (i det här fallet rörde det sig ju om att den hör personen var döende) För det kan ju vara svårt att förstå, och acceptera att meningen med det hela var döden. Vi fokuserar ibland för mycket på slutmålet.
Allt har alltså en mening, men meningen är ibland det som sker på vägen mot målet.
Jag tar ett exempel från mitt liv. Jag fick en vacker dotter, född 9 veckor för tidigt. Vad var meningen med det- när det hotade både min och hennes hälsa? Jo, jag lärde mig mycket på vägen, att det inte är en självklarhet att en graviditet slutar helt perfekt. Att bli förälder på ett annolunda sätt. Att vi fick 9 veckors bonustid med Thelma. Och en annan sak som är viktig för mig. När jag pluggade själv hade jag en riktig soulmate, Linda. Vi hängde ihop i vått och torrt, men sen skildes våra vägar pga massa strul och jag ville inte ha kontakt med henne då jag kände mig sårad av en massa olika själv. Kvällen innan Thelma förlöstes var jag och Anders uppe på neo för rundtur och information om vad som vi kunde förvänta oss. Vad händer, jo, där sitter Linda! Alla de år vi inte hade haft kontakt var som borta, vi kramades, vi grät! Linda blev ett oerhört stöd för mig, jag visste att jag hade en extra person som månade om min lilla dotter och vi har nu idag kontakt igen! Så att visst fanns det flera meningar med att Thelma kom tidigt till oss, jag återfann en vän!
Patienten jag hade mitt samtal med hade samma uppfattning. Även om han inte ville vara sjuk, så försökte han se det posetiva i det. Kanske är det det vi måste göra lite oftare?
Finns det en mening med stora naturkatastrofer eller krig? Nej, inte slutmålet, men det lilla som finns däremellan. En familj som splittras i krig, men som återfinner varandra levande- då blir det hela ur en helt annan synvinkel.
Det kan vara svårt att se meningen i allt, men om man fokuserar på en liten posetiv sak så blir det lättare att gå vidare!
Anders har en hjärntumör. Jag fick reda på det redan när vi träffades och fick rådet av en kollega på jobbet: Du kanske bara får fem år med honnom, men det blir kanske dina lyckligaste fem år i ditt liv! Go for it! Annars kanske du får dras med nåt halvdant i tjugo år. Valet var lätt för mig. Jag tar inte Anders för given, vi kanske inte blir pensionärer ihop (men å andra sidan, vi kan bli överkörda av ett rattfyllo i morgon- sånt vet vi ju inte)Det gör att jag uppskattar honnom mera. Även om han ligger och snarkar jättehögt som nu. Men någonstans njuter jag ju av det ändå,han är ju här hos mig.  Och det var även en sak jag uppfattade under den tiden vi hade på neo, en tid som kan vara väldigt påfrestande för ett förhållande. Vilket det även var, men jag blev så otroligt mycket mer kär i honnom under den tiden, och jag kännde att det här, det kommer VI fixa!

Varför får vissa gå igenom mer än andra?
Klurigt, men vi vet ju inte för det första varför blir mera utsatta än andra, eller?
Vi lär oss, vi växer och mognar av erfarenheter, både de bra och positiva. Det lär oss att se saker på nytt sätt, att uppleva våran omvärld på flera växlande sätt.
Ett ordspråk är ju "det som inte dödar-det härdar": nja, lite väl hårt. Men vi klarar ju faktiskt av mera än vad vi tror- om vi ser tillbaka. Det är jättehårt att se det när man mår som sämst, men om man klarar sig igenom den tuffaste tiden så kan man oftas efter ett tag se tillbaka, klappa sig på axeln och faktiskt inse att det ordnade ju sig ändå på ett eller annat sätt.
Någonstans tror jag att en del får utstå och gå igenom mer än andra, av den enkla andleningen att de faktiskt klarar av mer! Även om de inte tror det!

Hösten 2008 tillbringade familjen W på Huddinge sjukhus, med en nyfödd på neo. På Thelmas 1årsdag satt jag och Anders och pratade med en onkolog om hur Anders stråling skulle genomföras. DET GJORDE ONT! På hennes första födelsedag!  Hösten 2009 tillbringade Anders tid på Karolinska sjukhuset, blev strålad 5 dagar i veckan i många veckor. Han var trött, medtagen och sjukskriven. Självfallet påverkade det hela våran familj både känslomässigt och ekonomiskt. Men, det gick. Jag vet att jag låg vaken en del nätter och grubblade över hur det egentligen skulle gå för oss. Vi ville ju ha en familj, ett till barn, men skulle strålingen hjälpa honnom? Skulle det bli flera behandlingar, eller skulle jag bli änka? Det självklara, att vi skulle vara en frisk familj fanns inte just då-men vi blickade frammåt och på så sätt valde vi livet! Även under den tiden undrade jag var meningen med det hela var, men jag kan faktiskt se flera posetiva delar av det som hände ändå. Vi tog vara på våran tid, vi var våran lilla familj, vi har släktingar och vänner som har följt oss, stötta oss och vi träffade en otrolig personal på strålbehandlingen som var schyssta mot oss!



Så även om du befinner dig i ett mörk dunkel, sök inte efter det djupaste stället, sök efter en liten strimma ljus. Det kan lysa upp mer än vad du tror! Se tillbaka på jobbiga saker du har fått gå igenom tidigare, du har klarat av det, då borde du klara även nya svårigheter!



Med detta vill jag avslutningsvis säga till dig Ebba, Go Girl! Du kommer klara ditt nya liv bra, men det är aldrig fel att faktiskt sätta sig ned, tycka synd om sig själv, för att ta ett djupt andetag och blicka frammåt! Vi vet aldrig vad som lurar bakom nästa hörn...


Onsdag

Jag har gått igenom lite bilder jag hade på kameran i och med att jag fick hem mina och Thelmas nya me&I kläder igår. Thelma blev genast förtjust i katt-tröjan jag hade köpt till henne! Och jag fick utan problem byta kläder på henne och ta kort. Och det slog mig- hon är ju stor min lilla tjej! Kanske inte i längd och vikt, men i personlighet. Hon har redan i kuvösen visat vilja, men nu har hon en riktig personlighet, och vi kan tolka henne, oftas i alla fall.



Katt-tröjan passar perfekt ihop med nya byxorna med, och så har jag köpt en tröja och en tunika med som alla passar ihop i färger. I dag var dagens dagis-outfit den nya tunikan och ljusrosa byxor från Lindex, helt perfekt. Jag är stormförtjust i tunikan, tror det kommer bli en av höstens favoriter, men vem blir inte glad av galna monster?



Charmtroll!!

Vi är jue ett gäng nu som gillar Me&I kläderna, så hemma hos Elin tog vi ett kort på lite kläder ur tidigare kollektioner. Ellie i fjärilsklänning, Ullis i Kubiz klänning, jag i Kron tunika och knickers, och sen familjen "Gamla Bilar" Emma, Elin och Per!



Så vad har jag gjort mer än beundrat Temlans fina kläder och lämnat på dagis? Jo, jag har för ovanlighetens skull varit på mödravården, men  den här gången hos min ordinare barnmorska. Vi hoppades båda två att det här var sista gången vi skulle ses, att jag får min igångsättning nästa vecka. Hon gjorde de vanliga kontrollerna, klämde på magen ochkonstaterade att "det är väldigt mycket bebis här inne". Kan jag hålla med om, jag tycker att min mage är enorm! Jag har en bild från förra veckan som Anders tog när jag kom ur duschen, och sen dess har magen faktisk växt lite till...


Vecka 37+1
Jag har lyckats få lite bristningar med. Praktiskt nog har jag placerat dom i min tatuering på magen. Det ser lite lustigt ut men skönt att de har samlat sig där. De syns bara om man tittar riktigt noga och vet att dom är där!


Mycket bilder idag men det är så ibland,man har mycket att visa!

Annars har jag träffat Elin och Emma idag, vi har ätit lunch i Sickla och hunnit med lite shopping. Alltid lika skoj även om jag mest längtar efter att kunna handla nya kläder med en "normal" kropp! Och för att komma till en normal kropp som jag trivs med, så är det snart dags att starta Projekt "Sen". Jag har faktiskt tjuvstartat lite idag.. på planderingsstadiet iallafall!

Jabba De Hut

Att vara gravid är ett välsignat tillstånd.

Hell no!!

Jag vet att det finns tusentals ofrivilligt barnlösa där ute, som går igenom missfall, IVF och adoptionsutredningar som säkert skulle ge vad som helst för att vara i min sists- så egentligen är det ju fel att gnälla. Men det här är jobbigt nu!

Det kliar, det gör ont, jag springer på toa.  Jag pratade med en kompis, och i allt elände kom vi fram till att jag är ju en riktigt schysst kompis! Jag drar på mig all skit, så att de slipper det! Det lyste upp min dag och känndes lite bättre! Men nu börjar listan bli lång på mina "kämpor". Jag har iallafall inte någon havandeskapsförgiftning den här gången, men å andra sidan så har jag ju redan prova på den en gång, och då den allvarligaste formen, HELLP. (prova inte den, ett tips). Den här gången har ju foglossningen blivit värre än när jag väntade Thelma, och jag är ju bra mycket större om magen, så nu har jag lyckats kläma in en nerv med, ichias. Det gör att ibland låser sig höger ben och smärtar till otroligt. Jag känner mig som en stelopererad och helgipsad Barbapappa. Utöver det har jag ju klåda, klåda klåda... Anders flyttar vissa nätter ur sovrummet då han inte kan sova av allt mitt kliande, snarkade och något bök när jag försöker vända mig i sängen. För klådan har jag fått både Tavegyl och Lergigan som ska minska klådan. Vilket det inte gör ett smack. Jag blir bara tröttare.

Utöver det har jag lyckats sträcka mig i ena ljumsken. Fråga mig inte hur det gick till, men jag tror att jag sov och vred ut benet för fort. AJ! Så nu haltar jag med.

Det hela har jag sen en vecka toppat med en GBS-infektion som gör att jag nu även äter Kåvepenin och måste få antibiotika intravenös under förlossningen.

Jag känner mig ungefär lika attraktiv som Jabba De Hut, så att försöka sig på sk. färdknäppar för att få igång förlossningen känns väldigt nedprioriterat. Eller färdknäpp, Jessica har ett bättre uttryck för det: mercy fuck.
Well, Jabba De Hut vill inte ha ett mercy fuck heller.

Så igår var jag på specialistmödravården på SöS- igen. För att utreda klådan, lämna prover och träffa läkaren. Det gick inte alls som jag ville.
Jag skulle vara fastande inför proverna så en otroligt hungrig, kliande jag satte mig i bilen i rusningstrafik mot SöS. Med nedpackad frukost. Jag kommer dit, till kassan där de snabbt konstaterade att det inte finns något läkarbesök planerat för mig. SUCK! Det var ju det som var grejen med att jag skulle lämna proverna där. Annars hade jag ju kunnat gå till vanliga vårdcentralen. Men de tog mina prover, jag fick äta min frukost och de ordnade en läkartid till mig omgående så det löste sig. Det var ännu en ny läkare, Anna, och hon var väldigt gullig mot mig. Det blev ett snabbt sjunde (!) ultraljud, kläm på magen och mera undersökningar. Lillebror trivs bra i magen men vill inte alls ut ännu. Han mår bra, mamma mår dåligt. Så mycket mera kunde inte läkaren göra, och hon tyckte det var för tidigt för en igångsättning. Jag är i vecka 37+3 och även om jag är klassad som fullgången så mår ju lillebror bra av att stanna i magen lite lite till.

Så jag fick åka hem igen, ledsen, och vänta på provsvar som skulle komma senare under dagen.
I morse så ringde läkaren tillbaka och berättade att proverna ser bra ut och det är ju skönt det, men inte hjälper det mot min klåda! Vad ska jag nu göra? Hota Lillebror så att han kommer ut? Och vad ska jag hota med? Känns ju lite lönlöst att hota honnom med utegångsförbud när han inte ens vill ut själv!

Så nästa plan är ytterligare ett återbesök på specialistmödravården på måndag den 30:e för ställningstagande om igångsättning. Då har jag gått in i vecka 38, och det är ju annars då de utför planerade snitt. Jag får helt enkelt hålla tummen att det blir igångsättning då, även om det innebär att jag kommer missa min kursstart på tisdag och onsdag med största sannolikhet. Och att jag inte blir helt galen och kliar mig sönder och samman under helgen.

Planeringen för veckan blir i alla fall att träffa Elin i morgon för underhållning, på fredag är dagis stängt och Thelma blir hemma. Förhoppningsvis är hennes kusin Melwin pigg på att leka då. Och på eftermiddagen kommer svärmor äntligen hem till oss. Ska bli roligt att hon kommer, och att få sällskap nu när Anders har börjat jobba igen. Sen är det tyvärr så att just nu är jag inte den roligaste mamman åt Thelma, jag orkar helt enkelt inte med hennes tempo och leka, så det känns jättebra att svärmor kommer och Thelma får den uppmärksamheten hon har rätt till. Anders fyller år på söndag med, förutom smörgåstårta så önskar han sig att Lillebror kommer ut. Och en GPS.

Under förmiddagen har jag försökt ordna lite saker inför kursstarten med, mailat och ringt så att jag kan hänga med ändå. Och så försöker jag komma på saker som är bra med att vara gravid, men det enda jag har kommit på i nuläget (förutom att slutresultatet bebis är nära) så är det att jag slipper ha mens.

Dagens långa gnällinlägg ska jag avsluta med något riktigt fint! På vårat sista tillväxtultraljud fick vi en ansiktsbild på Lillebror, ögonen stängda, näsan och läppen syns. Och det ser ut som har har lite pluffskinder! Jag tycker att hans näsa påminner om Anders näsa så jag är så nyfiken på att snart, snart får träffa honnom!



Over and out för Jabba De Hut!!

Och till er som gärna skulle befinna sig i mitt tillstånd, Erat barn finns där ute, det har inte hittat hem till er ännu!


Avundsjuka?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7645787.ab

De har nu kommit fram till att kronprinsessparets bröllopsresa inte var en muta. Men ändå sitter Svensson och gnäller! Vi har inte ett skit med att göra vad de fick i bröllopspresent av någon rik knös! Eller vad de fick överhuvudtaget!
Lika lite som någon som inte känner mig och Anders har att göra med vad vi fick. Eller? Finns det någon som vill anmäla oss för att vi fick en tvättmaskin? Just go ahed!

Vad gör du en fredagskväll?

Vad gör man egentligen en fredagskväll?

När jag var 22år student och bodde i Linköping bestod ofta en fredagskväll antingen med film med kompisarna eller diverse hemblandade drinkarna (tequila i olika former eller dunk) tillsammans med Sarah, Sofia och Linda och i bland flera. Efter det utgång. H(j)ärngänget levde livet.

Som 26 åring trött efter en jobbvecka blev det snabbmiddag, dusch och en eller ett par öl på söder med nån kompis. Om jag inte jobbade helg då.. då var det mest somna framför TVn.

Som 29 åring och sambo med Anders blev det ofta pizza och vin framför en film, och sen många timmars WoW-spelande. 

Snart 32 år  och snart tvåbarnsmor består fredagskvällen av tacos, sanera köket efter tacomiddag, russin och Disco-daggarna på TV. Disco-Daggarna är för övrigt en riktigt skojig film som jag rekomenderar till alla!  Russin återfinns i russinasken, i soffan och i mattan.

Jag misstänker att om ca 15år i framtiden  kommer min fredag bestå av lite extra god mat och kanske ett glas vin (halvsovande trött efter en vecka på jobbet) ser på nåt tantprogram, väntandes på att Thelma kommer hem från nån bravad, förhoppningsvis helskinnad...
 
Hoppas att Disco-Daggarna är lika bra om 15 år!

Inskolning på Kobran

Nu i veckan har Thelma börjat sin nya förskola, Snoken. Hon går på avdelningen Kobran och inskolningen har gått över förvänatan.

Tisdag var först dagen för henne, både jag och Anders var med. Ganska snabbt började Thelma kolla runt, utforska och snacka med sina nya "fröknar" och de andra barnen. Vi gick hem vid lunch och märkte en skillnad på Temlan, hon  var inte alls lika uttråkad som vanligt. Jag och Anders fick sitta i köket och dricka kaffe och prata med några andra föräldrar.

Onsdag var Anders och Thelma iväg själv. Jag fick en puss och sen vinkade hon åt mig innan hon sprang iväg med pappa och gick till Kobran. Det gick jättefint och de stannade och åt lunch. Thelma som har varit petig med maten under hela sommaren åt med god aprit och gick sedan över på ena frökens groddar. Fröken hade inte tid med pappa heller, utan kollade mest att han var kvar då och då. Hon hann även göra sina handavtryck och måla med vattenfärg. Första gången för henne! Efter lunch gick de hem och Thelma sov middag hemma. Hon vaknade på eftermiddagen- JÄTTEARG! Hon var ju inte kvar på dagis.. under eftermiddagen försökte hon rymma tillbaka till Kobran 2 gånger. Bra betyg!

På torsdagsmorgonen gick jag med Thelma till Kobran. Jag gick dit satt ned en stund och sen var det puss och hejdå. Thelma hade det utmärkt själv och hade tydligen öst i sig gulach till lunch. Pappa hämtade och sen sov hon hemma.

Idag, dag fyra på inskolningen lämnade Anders vid 9, och jag hämtade henne efter sovpausen vid 13-tiden. Hon hade inte sovit så mycket men dagen hade gått bra. Thelma hade ratat fisken till lunch, men ätit potatis. Som hon annars har ratat hemma i ett halvår.

En väldigt smidig inskolning, och det märkts att Thelma trivs, och behöver få träffa andra barn. Jag och Anders blir uppenbarligen tråkiga i långa loppet!

Thelma har fått en trehjuling och är så lycklig! Hon gillar att cykla med Anders men det här är väldigt roligt det med! Hon når egentligen inte ned till pedalerna, utan får ha sina fötter på extraplattan, och vi får skjuta på och styra åt henne- men det gör inget! Första kvällen fick vi gömma cyklen för henne annars fanns risken att hon ville ha med den i sängen...


avslutningen på Operation tjejhelg

Förra helgen så hade ju jag och Thelma tjejhelg men jag hann aldrig skriva klart.

På lördagen hamnade vi hemma hos mina föräldrar där morfar är den stora favoriten, och hans fiska då. Väldigt skönt för mig att få lite avlastning då jag inte är helt i toppform. Frammåt kvällen så skulle vi på gatufest på Idunvägen. Självfallet spöregnade det så vi fick sitta i Hasses carport vilket fungerade utmärkt!

Jag och Thelma


Nikki, kvällens värdinna hade ordnat bordsdekorationer som Thelma tyckte var så goda, så hon åt nästan upp hela!


Morfar var självklart med, iförd Thelmas hatt!


Thelma stortrivdes, men vid halv tio på kvällen orkade hon inte mer.. inte lätt att vara liten så vi fick åka hem och sova. Lika bra var ju det för dagen efter var det kalas igen, den här gången var det hennes lilla kompis Ellie som fyllde två år, och hela kompisgänget var ju på plats för att leka, äta bullar och tårta!


Födelsedagsbarnet och hennes mamma blåser ut ljuset. Två dagar efter sin födelsedag fick Ellie en lillebror med! Så nu har småsykonen i gänget börja komma!

Ellie och hennes pappa leker linslusar!


Efter att ha lekt och ätit gott hela eftermiddagen kom äntligen pappa Anders hem, Thelma överlycklig och jag däckade i soffan... Våran Tjejhelg var i alla fall jättemysig!

Attachment parenting by familjen W

Det finns otaliga sätt hur man bör, ska eller kan uppfostra sina barn och så länge det inte ingår misshandel eller vanvård så struntar jag i hur andra uppfostrar sina barn, likaså att de inte ska lägga sig i hur jag och Anders gör. Men de flesta metoderna har en humanistisk grundsyn där barnet står i centrum, so far so good. Men sen kommer skillnader, och där de olika metoderna självfallet berättar att just den metoden är bäst, och de har man sett via en massa olika forskning. Nåväl, ofta har dessa metoder någon form av förkortning, som då exempelvis attatchment parenting, AP.

Grundidéen med AP sägs komma ifrån USA, paret Sears med åtta barn som kom fram till metoden då deras fjärde barn konstant ville bli buret och ha närkontak. Kortfattat så förespråkar AP att man helt utgår ifrån barnets behov, mycket närkontakt, samsovning, fri amning och gärna långtidsamning upp till två år istället för att exempelvis fostra barnet att sova själv och bli självständigt tidigt. Som med allt så tolkar ju personer detta olika och vrider och vänder på det hela. Men de grunläggande sakerna jag har nämt som ovan ser jag som ganska vanliga och naturliga. Är barnet hungrigt får det mat, och närhet är det klart att alla vill ha. Däremot köper jag inte riktigt långtidsamning i två år. Självfallet har AP massor med fördelar som är framforskade och visar att dessa barn mår så mycket bättre än barn som får "vanlig" fostran. Konstigt nog är denna forskning, som ligger på nätet inte vetenskapligt korrekt vid närmare granskning. Nåväl, den har sina fördelar, det köper jag med, och vissa av sakerna har vi nog alla anammat utan att tänka på det.

Men stereotypen för en AP förälder om man hårddrar det (och har glimten i ögat) skulle väl vara: bära barn i sjal, långtidsamma, tygblöjor, samsova och om om om man måste ge vatten i flaska- glasflaska. Ekologiska kläder och tidig potträning (sk EC) får nog gärna vara med på ett hör med.

Jahap, hur har då vi, jag och Anders anamnat detta? Är vi ens i närheten? En inbiten AP:are skulle nog slita sitt hår, trots de många timmarna vi satt kängru på neo. Och senare när vi var hemma så fick vi rådet att inte samsova pga risken med plötslig spädbarnsdöd då Thelma hade sond. Hemska vi lät ju även Thelma flytta in i eget rum när hon var drygt tre månader då hon vaknade av Anders snarkningar. I dagsläget kan vi inte sitta hos henne när hon ska sova, då håller hon sig vaken- vi har alltså gjort henne självständiga!

Däremot, när hon har gett tecken på hunger, blöt blöja eller närhet så har hon alltid fått det-lite pluspoäng kanske vi får ändå?

Nåväl, summan av det hela. Anders är borta i helgen och jag och Thelma huserar fritt. Idag har vi varit hos mina föräldrar där vi hamnade på knytis med alla grannar. Thelma höll igång till nästan 22 då vi  kom hem. Snabbt ombyte, tandborstning, vällig och sen i säng. Ensam såklart. Hon somnar direkt. Jag fixar lite hemma och ska sen gå och lägga mig då Thelma vaknar med ett ordentligt illvrål. Hon är så ledsen, hulkar, gråter och är helt förtvivlad, frågar efter pappa. Jag vet inte om det är en mardröm eller om hon har ont i magen efter allt hon har stoppat i sig idag. Blöjbyte igen, välling. Vällingen inte så intressant, hon vill bara kramas.

En mycket trött mamma beslutar sig för att bli lite AP. Samsovning!
23:15
kryper mamma och Thelma ned i stora sängen. Thelma har fått sitt eget gosetäcke och sin nattlampa med sig. Hon bökar lite och lägger sig tillrätta (hur stor plats tar egentligen en 10kg tjej? Stor plats!) Vi slumrar in...

45 minuter senare:

Jag vaknar med ett ryck av att någon (dvs Thelma) gör en grundlig undersökning av mina bihålor genom att ha stoppat upp ett finger var i mina näsborrar! Panikkänsla! Thelma sitter glatt på kudden, pladdrar, drar mig i öronen och verkar ha genomgång av mitt ansikte. Här ska minnsan vi inte sova, vi ska leka! Innan jag vet ordet av har både dockan och dockvagnen hopp-party i sängen. Vilken toppen idé mamma!
Flodhästmamma rullar upp ur sängen och inser att det här funkar ju inte alls. Tillbaka med Thelma i hennes egen säng, med eget täcke och nattlampa. Klockan är halv ett. Thelma somnar om direkt. Själv sitter jag uppe som ett fån- och jättepigg.

Samsovning är säkert jättebra, men uppenbarligen inget för oss.

Operation Tjejhelg

Anders har åkt till värmland på dop hos sin halvbror, kvar hemma är jag och Thelma, så nu har vi hela helgen bara för oss! Anders åkte strax efter lunch och jag och Thelma inledde tjejhelgen med att sova tupplur. Bra början! Efter det gick vi upp, jag gjorde tjocka härliga american panncakes som Thelma (kors i taket) åt 1½ av! Hon har ju varit lite kinkig med maten nu under sommaren och värmen.

Efter det gick vi en tur till centrum, eller snarare sagt, jag vankade, Thelma sprang som en yr höna fram och tillbaka, plockade kottar och vinkade glatt till killarna som spelade fotboll. Efter inhandlig av lite fredagsmys, Cola och chips till mig, popcorn och äppeljuice till Thelma vände vi hemmåt.

Det måste vara spännande att vara 20 månader och få upptäcka stora världen där allt bara är positivt och roligt. Thelma hittade en trevlig farbor med rullator som hon pratade med, för att senare gå fram till farbröderna på bänken som drack öl och visade sina fina kottar! Farbröderna var mycket inponerade av hennes kottar och vinkade glatt när hon sprang vidare. Hon hittade även något spännande på marken, stoppade det i munnen, sprang fram till mig och spottade ut det i min hand. Ett bättre begagnat tuggummi. Uäk!!!

Hemma igen blev det middag, jag åt kyckling med pommes och till det bearneasås. I den ordningen.
Thelma åt bearneasås och pommes, med ett litet inslag av kyckling. I den ordningen...

Eftersom det är fredag och bara vi tjejer hemma så hade vi lite fredagsmys. Thelma kom med sin lilla skål och fick ett par popcorn och havrefras och hoppade sedan nöjt upp i soffan och såg på Bollibompa.  Var hon har fått den här schyssta posen ifrån vet jag dock inte.. jag är heeeelt oskyldig!



Efter ett härligt skumbad avrundade vi dagen, och först när det var dags för godnattpusskalaset kom Thelma på att pappa inte var hemma. Lite förvirrat så ropade hon på pappa och vinkade och sa hej då. Sen somnade hon in gott.

Så vad underhåller jag mig med nu då? Jag känner mig som en übernörd när jag sitter framför min speldator, med min mini-pc i knät så jag kan blogga, kolla fejjan och prata på vent samtidigt. Simultankapacitet!

I morgon ska vi troligtvis träffa Camilla och Alvina en sväng, och sen hem till Saltis och hälsa på mormor, morfar och ruchkanan!


Städtips!

Min kompis Elin har underbara förmågor, dels är hon en hejare på att snoka reda på reor och bra extrapriser, men idag kom nog det bästa, hur man städar snabbt och effektivt! Och vem tackar nej till det? Så roligt är det ju inte att städa.. Och det är så enkelt att alla kan göra det!

Gör så här:
1: Ska pa en mapp på din dator
2: Namge mappen "Stöket i huset"
3: Ta bort mappen
4: Datorn kommer då fråga: Vill du ta bort stöket i huset permanent?
5: Svara JA
6: Lägg fötterna på bordet, ta en drink och njut!

Enjoy!

Dagens toppen den 5/8!

De senaste dagarna har jag skaffat mig ett sorts missbruk. Missbruk att uppdatera studera.nu antagningssida. Anledningen är mitt projekt som har varit lite hemligt,men som jag nu går ut med. Jag ska plugga i höst!

På distans och på halvfart samtidigt som jag är hemma med Lillebror! Det kommer självfallet bli tufft med en nyfödd, men det är en prioriteringsfråga, så WoW och Tv kommer bli nedprioterat.

I mellanstadiet hade jag en lärare, (klappa dig själv på axeln nu Ansa!) som sa en mycket klok sak som trots mycket strulig gymnasiegång har etsat sig fast í min hjärna och som jag försöker leva efter. Kunskap är aldrig tung att bära med sig! Även om böcker kan vara tunga, men när väl kunskapen är inlärd och du kan hantera och använda dig av den så bär du med dig den i skallen, och då är den inte fysisk tung!

I våras sökte jag tre vidarutbildningar, en som jag funderat på ett tag, och två stycken för nyfunnen nyfikenhet.
Jag sökte till distriktsköterska, som jag efter urval 1 låg på 55 reserv (av 45 plaser) hopplöst läge. Antagningen sker dessutom efter yrkesverksamma år, så jag kan inte påverka det hela. Efter urval 2 så ligger jag nu på reservplats 13, så visst finns det changs innom en snar framtid.. men nu har jag tänkt om.

Mina två andra val är samma utbildning, men vid olika campus, dels Solna och så Huddinge. Och ju mera jag har tänkt på det så är det här den utbildningen jag vill läsa just nu! Jag har kommit in på vidarutbildningen till barnsjuksköterska! Nu måste jag välja om jag vill läsa i Solna eller Huddinge bara...

Sjuksköterska är en mycket bred grundutbildning, och det är ju bra att man sen kan specialisera sig åt olika håll. Jag har ju jobbat sen examen med palliativ vård, och då mest med cancerpatienter. Jag har alltid trivits på mitt jobb, så det kanske låter som en ordentlig vändning, men jag tänker så här:
Jag har snart 2 barn hemma, så med vidare kunskaper innom barn och ungdom så har jag alltid nytta av det hemma med, även om jag om två år vill fortsätta med den palliativa vården.
Jag är faktiskt  bara 31 år, jag har många år kvar att jobba, så jag kan komma byta inriktning många gånger om om jag vill.
Det är en utmaning, man lär så länge man lever, och återkommande: kunskap är inte tungt att  bära!

Kursstart är den 31 augusti, lillebror beräknas komma omkring 10 september. Blir spännande! Jag ser verkligen ifram mot det här!

Men, Solna eller Huddinge? Solna verkar på något sätt mera lockande, men Huddinge blir mera praktiskt med en liten. Lillebror kommer ju få hänga med på några av de få träffarna som ändå är på en distansutbildning. Jag har lättare att ta mig till Huddinge med bil... Jag har på mig ca 3 veckor att bestämma mig.

Barbapappa på skattjakt!

Som jag har skrivit tidigare så har jag fått upp ögonen igen för något jag höll på med för drygt 4 år sen. Geocaching.
Flera har undrat vad det är för något och jag ska försöka ge en enkel förklaring, för jag tror att flera av er skulle gilla det här!

Kort kan man säga att det är en modern skattjakt som är utbredd över hela världen. En person har lag ut en sk Cache. Målet är att hitta denna, vilket ibland är lättare sagt än gjort. Oftas använder man sig av en GPS som man har matat in ett par kordinater i. Kordinaterna berättar var cachen är gömd. Nu har inte vi någon GPS hemma utan använder oss av våra Iphones. Det finns apps att ladda hem, både gratisvarianten och de som kostar.  Har man nu inte en Iphone finns det andra program för andra sorters telefoner.

Kordinaterna leder till den platsen där cachen är gömd, och sen får man använda sina ögon och leta leta leta. En del är lätta att hitta, andra svårare. Man går in på internet på en internationell sida: www.geocaching.com där man kan söka efter cacher nära sig. Du har ett användarkonto på sidan och där hittar du kordinaterna. På hemsidan så loggar du även om du hittar eller inte hittar den cachen du sök efter
Det finns av flera olika slag, men en vanlig cache kan vara allt ifrån micro, liten, mellan eller stor. Microcacherna innehåller oftas bara en loggbok och en pytteliten penna där man skriver sitt namn att man har funnit den. Liter större cacher kan innehålla lite småsaker som ett suddigum, legobitar, kort eller andra "skatter". Tar man något ifrån en cache brukar man även lämna något. Egentligen är det inte saken att byta grejer som är huvudsaken, utan att man hittar cachen. I en del caher finns sk geocacehcoins, ett speciellt mynt som reser runt i världen, eller sk travelbugs. En travelbug är en sorts metallbricka som ägaren har ett syfte med, att den exempelvis ska resa från sitt hemland till ett visst ställe och under tiden få uppleva något. Dessa coins och travelbugs kan man följa via hemsidan och se vad de hittar på. Förra gången jag letade cacher så hittade jag en som ville bada på så många olika ställen som möjligt (han fick bada i mitt badkar)

Det finns flera olika sorters cacher med, förutom den ovan jag har beskrivit. Det finns multi-cacher som brukar vara roliga. I den första så får man kordinaten till nästa osv. Det finns eventcacher som är under en viss tid, ex en påskcache som bara finns under påsken, eller under jul osv. Mysterycacher har jag inte tagit någon ännu, men det är helt enkelt ett mysteriumn som ska lösas! I och med att vi fortfarande är nybörjare så får vi ta en sak i sänder. Vi har planer på att lägga ut en egen cache, men vi ska hitta några flera först!

Så, vem passar geocaching för?? Alla! Jag vet att många scouter håller på, men det här är ett utmärkt sätt att bara komma ut och hitta nya platser och miljöer. Man kan hitta vackra utsiktsplatser, historiska platser och det kan faktiskt finna en cache precis utanför din husknut!

Anders är ju inte direkt någon skogsmulle, men han har blivit helt tagen av chaching, och Thelma får hänga på. På hemsidan finns det grader på hur svår terrängen runt om chachen är, och hur svår den är att hitta så man kan välja i sin egen takt. Just nu är ju inte jag så mobil, men det kommer! Det här är det perfekta sättet att komma ut!

Våran nästa plan är att packa matsäck och ge oss ut en heldag! Ioch med att vi inte kommer iväg på några längre turer den här semestern så blir det lite dagsutflykter och utforska på hemmaplan. När vi sen ska iväg till Göteborg (jag har sett att det finns en massa cacher i närheten av svärmor!) så kan vi göra stopp på  vägen med. Perfekt för Thelma som har mycket spring i benen och inte vill sitta still alltför länge.

I helgen som var så åkte vi en sväng till Nyköping, och vi tog ett par cacher på vägen och där.



Thelma på väg!



Bilen laddad! Viktigt att dockvagnen är med!


 
Anders letar cache. Han var nära.. men frugan hittade den tillslut!
Och med det kan väl säga att att leta efter cacher som höggravid är kanske inte det lättaste, även lätt terräng blir bra mycket svårare! Jag får helt enlket leta efter cacher i stadsmiljö tills lillebror kommer ut...



Barbapappa letar cache i lätt terräng.. Anders fick hjälpa mig upp tillslut!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!