Isaac Bashevis Singer

Ja du.. Herr Singer
Jag har tagit mig igenom första noblepristagaren i min lista, från 1978. Året då jag föddes borde det väl varit en bra gubbe?

Nåväl, Trollkarlen från Lublin, en av hans mest kända böcker satte jag tänderna i.
Vid sidan 96 har han hitills berättat om fem kvinnor han har förhållande med, på ett eller annat sätt. En är han gift med, en vill han egentligen inte vara tillsammans med, en är hans följdeslagare, en är han kär i, en har han haft ett förhållande med.
Och det fortsatte. Vad kallar man det?

KÅTBOCK

Annars är han ute och åker i sin hästkärra i ett grått Polen, och funderar och är nån form av trollkarl.

Slutsats:skittråkig
Läs något annat.

Hur hittar man rätt barnomsorg?

Idag har jag varit mest ledsen, och besviken. Och en aning sur.


Dagen började bra hemma, jag satte sen Thelma i vagnen upp till bilen då jag har märkt att det är mycket lättare att få sätta fast henne i bilbarnstolen än om hon har fått gå. Gå är ju så roligt!
Vi åkte till dagmamman, även om det nu är nära så blir det här den bästa lösningen för mig. Kort bilfärd och sen ut igen, men nu får Thelma gå från parkeringen till dagmamman. En mycket stolt liten tjej stapplar fram och pekar på grus, blommor och annat roligt man kan hitta ute.
Kl 9:15 är vi framme hos dagmamman.


Tomt


Hmm, jaha nu då? Dagmamman och hennes kollegor vet att jag har ont, att de kan ta tid för mig, samt att jag kommer vid 9-tiden. Försöker ringa dagmamman på mobilen, men inget svar. De har alltså gått iväg, men var?
Jag förstår ju att dagmamman inte ringa alla om hon har många barn, men hon visste att Thelma skulle dit idag, och hennes dubbelbarnvagn var borta så hon har uppenbarligen räknat med Thelma. Och om man har totalt 5 barn och ett saknas, vad gör man? Skiter i det?
Dagen går, eftermiddag hör ingenting.  Jag försökte ringa men kom inte fram, ska jag jaga vidare då? Nej jag ringde inte mera under dagen då jag blev uppriktigt ledsen och sur. Räknas inte Thelma, om hon inte dyker upp en dag? Det är väl ändå en dagmammas intresse att veta vad ett barn har tagit vägen med?

Så dagens händelse blev ytterligare en sak som gjorde mig tveksam. Det är några andra saker jag har funderat på tidigare, kanske små saker, men det gäller mitt barn och det är jag som väljer omsorg, då vill jag ha det jag tycker är bäst, och passar oss som familj. Thelma har gått drygt 3 månader hos sin dagmamma nu och det är väl först nu man får en klar bild på hur verksamheten ser ut.

Anledningarna till att vi valde dagmamma:

  • Liten barngrupp hos enskilda dagmamman
  • Tre dagmammor med tätt samarbete som kunde täcka upp för varandra vid ex sjukdom
  • Thelma fick möjlighet att träffa större barngrupp dagligen då  de tre dagmammorna träffas dagligen
  • Ute och leka mycket- oavsett väder
  • Ingen konstig pedagogisk inrikting: barnen får vara barn och leka

Jag funderar ordentligt nu, faktiskt. Dagens händelse plus de tidigare. Är dagmamma det bästa för oss, är blandbarngrupp bra? De yngsta är 18 månader, äldsta killen drygt 5 år.
Anders får uppdraget att prata med dagmamman i morgon om det som var idag. Jag fixar inte det, inte med en klump av osäkerhet vad jag vill i magen. Sen får vi se men just nu så funderar jag faktiskt på annan barnomsorg.



Jag orkar inte med tjafs, och då jag blev så ledsen över det hela orkar jag och mina gravidhornoner inte ta tag i det. Och med gravidhormoner menar jag inte att jag får humör, som tyvärr många tror, även nära släktingar. Jag blir ledsen, gråter, men får höra att jag har ett humör och blir arg. Tack för den- inte funderat på att det sårar mig ännumera?
Att jag känner mig ledsen plus konstant smärta gör ju inte att jag blir direkt pigg. Det tär på mig rätt så bra. Det finns en person som ser hur det här påverkar mig, Anders. Att jag är så trött att jag kan sova en hel dag, för att gå upp och äta och sen forsätta sova.

För att inte hela dagens inlägg ska bli skittrist och gnällig så visar jag en bild på min fina nya skötväska, som jag har sneglat på i över ett år. Nu är den min!!




Thelma blev alltså hemma med mig idag, och det är alltid mysigt, även om jag får "betala" tillbaka senare på kvällen. Och tur var nog det för annars hade hela dagen varit pest. Jag hade lovat att kolla Aske ett par minuter när hans mamma var hos läkaren. Det hela gick utmärkt eftersom Thelma och Aske nu är så vana vid varandra. Skittråkit väder ute så vi hamnade på Saltsjöbus-igen.

Jag hann inte se så mycket av Thelma när jag hade fått av henne ytterskorna. Hon stack iväg och snart såg jag en liten rumpa dyka ned i bollhavet! Det är hennes bollhav! Tror hon i alla fall. Idag vågade hon på sig stora rutchkanan med, om jag höll i henne.  Det blev ett par åk innan hon gladerligern mumsade i sig dagens lunch med god aptit: Köttbullar!!  Själv gick jag lös på en mycket god fetaostsallad. Thelma ville såklart smaka, men varken fetaost eller oliver faller unga damen i smaken. Som tur är, mer till mig!!

Dagens besök på Saltsjöbus var helt spontant, så jag hade inte med mig blöjor, eller servetter. Men, det är ett barnvänligt cafe, för självfallet fanns det blöjor att köpa! Toppen!



En mycket nöjd Thelma sov middag hemma och vaknade lagom tills pappa klev genom dörren och då blev det full rulle igen! Thelma fick förresten nya skor av sin farmor på posten häromdagen. Jättefina och de passar perfekt, på händerna! Den ena skon fick även en premiärbadtur idag... i toaletten. En vacker dag lyckas hon väl lura ned katten i toaletten med!


Anders, 35 år bygger sandkaka

Efter en vecka då jag har varit så trött på kvällarna är det dags för lite uppdateringar!
Jag är mest trött hela tiden, och misstänker att mitt järnvärde har sjunkit ned till fotknölarna eller något. Även om jag äter extra järn så är jag trött, trött, trött.
Idag skulle jag ta mig en liten powernap efter att ha lämnat Thelma på sångstund på biblioteket. Powernap ja.. jag vaknade 4 timmar senare när Anders ringde. Oj. Men jag har varit pigg resten av dagen!

Förra veckan var jag med om något ovanligt. Jag var och åt lunch på Forum med Elin. Bara hon och jag, utan barn! Det var nog första gången vi kunde sitta och äta i lugn och ro sen vi blev föräldrar! Vi åt thaibuffe, gott värre och det ingår även sushi så det blev ett par ronder att fylla på tallriken!


Elin, rond 3

Vi hann förutom att äta och prata barn, shoppa så klart. Elin har ju en näsa att hitta reor, och andra billiga prylar. Så det blev lite nya kläder till Thelma (lagom tills i höst, och lite tills nu) samt de första kläderna till lillebror.

Det är skönt att våren verkar ha kommit för att stanna. För Thelmas del betyder det mycket mera tid i sandlådan och i gungan, något som är favoriterna just nu! I veckan fick hon nya sandleksaker, men det verkar som att pappa Anders uppsattar dom mer...

 FÖLJANDE BILDER ÄR EN STILGUIDE AV ANDERS, 35 ÅR OCH HANS ROSA SPADE!






Nog för att han är söt, men vår-Temlan ute slår nog sin far!

 

Fröken har ju börjat gå ordentligt nu, vilket är skoj, men å andra sidan gör att det tar ganska så lång tid att förflytta sig. Om hon får gå från dagmamman till bilen när vi ska hem utlöses ett mindre världskrig när hon förstår att hon inte ska gå mer utan ska åka bil. Och det finns resurser att skrika, åla sig och få in en och annan knock out med.
Men hon är duktig, idag gick hon nästan halva vägen ifrån centrum hem! Det tog lite tid, och emellanåt vill hon hålla handen. Går man på vägen kan man hitta roliga saker med, som grus. Grus kan man både kasta och provsmaka!


I morgon ska jag och Thelma ha lite kvalitetstid.. Dagmamman var tvungen att vara ledig, så istället för att Thelma skulle få vara hos hennes kollegor så ska vi busa lite med Aske och hans mamma. Kanske dyker Emma och Elin upp med, man vet aldrig!!


Det blir en LILLEBROR!

Igår var vi på ultraljud och det visade sig att det är en lillebror som bor i magen! Vi fick se en liten snopp!
Anders hade gissat rätt den här gången med, precis som med Thelma. Jag verkar dock inte ha någon känsla alls för vad jag bär i magen...



Man ser inte snoppen på bilderna, men vi kunde klart och synligt se den när barnmorskan visade rumpan!
Beräkat datum är nu den 10 september och lillebror ska heta John. Allting så bra ut med och det var ju huvudsaken. Nästa ultraljud blir om ca 6 veckor då de ska undersöka flödet i bland annat navelsträngen.

Idag ska jag roa mig med att sortera babykläder, alla små flickkläder ska delas upp i två högar, spara som minnen och sickat till second-hand.


En natt på sjukan...

Jag har inte orkat uppdatera bloggen, av den enkla anledningen att magsjukan har däckat 2/3 av familjen. Tack och lov har jag klarat mig.. men ...
Thelma fick en repris på magsjukan på fredagen, och den blev värre. På morgonen hade hon ätit och varit glad men sen gick det ett par timmar innan det började om igen. Fast mycket värre.
På lördagen var det inte någon rolig syn, 8 maskiner med tvätt, hängandes på tork precis överallt i lägenheten, och tvättmaskinen går för full om och om igen men det värsta var Thelma som inte alls var pigg. På lördagen vid  lunchtid hade vi inte fått i henne något att varken äta eller dricka och hon hade inte heller kissat sen kvällen innan. Vi hade provat med precis ALLT och på alla möjliga sätt, dricka, sked, spruta. Och hon var ordentligt medtagen och slö. Periodvis försökte hon gå, men var så svag att hon mest  ramlade.
Så det blev helt enklet att åka iväg på alla föräldrars största helgnöje:
Barnakuten.

Lagom tills vi kommer dit börjar dock Anders klaga på att det "rullar runt i magen" så jag sickar hem honnom fortare än kvickt. Tur det, för väl hemma bosatte han sig på toaletten och tillbad den stora porslinsguden.
Så där sitter jag med Thelma på barnakuten (med alla andra) Hon är trött och kinkig, jag får i henne lite lite vätskersättning. Hon vill bli buren och jag har ont, ont, ont! Men alla sköterskor och läkare är toppen och hjälper mig bära när vi gör undersökningar osv.
Thelma är ju en lättviktare sen innan, för drygt en månad sen vägde hon 9.4kg, men nu hade hon på tre dagar gått ned till 8,7kg vilket är mycket på en sån liten kropp!! Hon är ordentligt uttorkad. Thelma får den berömda "trollsalvan" (Emla kräm) på händer och i armvecken. Hon provsmakar den lite med, men det föll inte i smaken...
Frammåt kvällen får Thelma en liten PVK satt, det kan inte göra ont då hon är ordentligt bedövad, men hon tycker det är obehaglit att vi får hålla i henne. Hemsk, men vi måste. Och efter det blir det dropp och en natt på sjukhuset.


Efter att ca halva droppet har gått in börjar dock Temlan pigga på sig. Mormor är på besök med och det är ju lite roligt. Vi får stanna över natten på sjukan och de tar hand om oss toppenbra! På söndagen kommer morfar och hämtar oss och vi åker hem till mormor och morfar ett tag, eftersom pappa Anders har varit ordentligt magsjuk under natten och behöver vila lite till.

I måndags fick Thelma vara hemma från dagmamman och vila sig lite till, hon är ju ändå medtagen och väldigt liten i maten efter helgens äventyr. Men, en sådan liten kropp fixar det mesta och tisdag.. ja då är det full rulle igen!

Vi har klarat oss från magsjuka hela vintern! Tills nu...

De flesta av Thelmas små kompisar har råkat ut för vinterkräksjukan, en, två eller ibland till och med tre omgångar. Och deras föräldrar. Vi har lyckats slippa. Tills idag.

Jag vaknade i morse och kännde mig genomförkyld och ont i halsen. Men jag tänkte att med Thelma hos dagmamman så hinner jag vila upp mig under dagen.
Jomenvisstserru!
Vi får gå in och väcka Thelma kl 8 och hon är helt slut. Hon har hostat en del i natt, hostan går ju runt bland precis alla just nu. Vi får i henne en halv yougurt till frukost, sen är det stopp. Förklaringen kommer cirka 5 minuter senare då en frukansvärd odör sprider sig ifrån blöjan... där börjar vi om med morgonen bestyr. Thelma får bada, pappa går till jobbet. Jag vet att olika magsjukor har cirkulerat bland både barnen och dagmammorna de senaste veckorna så jag tänker att Thelma får vara hemma, ta det säkra för det osäkra.
Efter bara 1½ timme är Thelma hel slut och vill sova igen. Jag tänker att med en dålig mage, hostat mycket i natt så får man vila. Thelma somnar som en stock. 2½ timmer senare vaknar hon.. och odören ifrån blöjan har nu spridit sig i HELA sängen.
Jag kör dagens andra tvättmaskin och Thelma får sitt andra bad för dagen, före kl 13.

Lilla damen vill inte dricka och inte äta, så när jag får i henne lite mild majsvällig känns det bättre,
eller inte.
En deciliter majsvälling som kräks upp räcker till att måla: Thelma, Thelmas mamma och soffan.
Vi börjar om, tvätta Thelma, tvätta mamma, byta kläder på Thelma och mamma. Så här håller vi på.
Några timmar går, jag märker att Thelma blir trött igen och ska lägga henne, men först- bädda rent i sängen.
Jag hade ju slitit ur alla sängkläder innan. Thelma går trött fram till mig och byrålådan där alla sängkläder ligger, tittar på mig med trötta ögon... och spyr rakt över alla rena sängkläder.
YAY!!

Japp, så har våran dag sett ut. Av den anledningen lägger jag inte ut några bilder från dagens äventyr.
Pappa kom hem till slut, idag var han extra efterlängtad. Vi hoppas med hjälp av den magiska coca-colan att det snart vänder för lillan, och att vi klarar oss undan. Anders tar en wiskey för "säkerhetens skull". Yeah right...
Just det, den där vilan jag hade förväntat mig idag- den får jag ta en annan dag!


Men lite bilder blir det, på mig och min kompis Jonas, eller Xur som vi kallar honnom! Min paladin Yzza (från moderepotaget) har ätit lite väl mycket choklad under påsken och har nu fått åka på fat camp. Under tiden sitter jag och leker med en ny liten filur. Igårkväll skulle denna dam ut och rasta sitt husdjur, och kompisen Xur mötte upp i sina finaste kläder. En pojk-ko är alltid söt i spetsklänning! Fast han var lite blyg i början!


Lite bättre blev det i skymmningen, när även jag satte på mig denna fina rosa spetsklänning. Xur gjorde sig extra fin i en nattmössa (eller var det kockmössa??)


Sweet!!

Vi har firat påsk!

Sista dagen på påsken, och vi har haft fullt upp!
Vi började långfredagen med att få besök från Södertälje, Thelmas lilla kompis Rickard kom på besök,han hade med sig sina föräldrar med, men de var ju inte lika roliga tyckte den lilla damen. Thelma och Rickard har jämt varit ganska så "jämna" och haft något speciellt utbyte ifrån varandra, och även idag. De passade på att mumsa lite gott, russin och havrefras är fina saker!
Självfallet hade de gått fram som två tornados med alla leksaker på golvet innan. Det röjde runt ett bra tag, så tillslut blev klockan mycket och båda var trötta. Thelma hade lyckats smeta ned hela håret med en leverpastejsmacka, så henne skulle vi bada, men vi passade på att stoppa ned Rickard med. Lyckat? Nja... Thelma blev lite rädd när det kom ned en naken grabb till henne och drog iväg ett illvrål. Lagom tills hon slutade satte Rickard igång. Sen var det tyst ett tag.. tills pappa Anders kom in. Läskit värre tyckte Rickard och drog igång stortjutet igen. Det är inte lätt att få bada naken med tjejer när en massa mammor och pappor övervakar och man är helt slut!
Men russin och havrefras är gott!


På kvällen när våra gäster hade åkt hem och Thelma sov fick Anders öppna sitt påskägg lite i förväg. Där i låg en biljett till Kamelot som spelar den 11 april. Jag insåg ganska fort att det tyvärr inte var någon ide för mig att följa med, konsert, ståplats och foglossning är ingen bra ekvation. Anders får lite så kallad "egentid" med kompisar- och nån öl. Glad blev han iaf! Och jag fick en puss!

Lördagen inledde vi med lite bus ute i lekparken med Aske. Thelma hade vaknat halv sju, så vid elva var hon rätt så trött. Men hon är nu en hejare på att både gå ute och klättra i trappor. Tack för galonbyxor! En trött tjej ville sitta på hästen på lekparken, en liten liten stund...


Resultat av att leka i lekpark:

Påskafton får man ju påskägg på, men Thelmas innehöll tack och lov inte godis. Farmors påskägg var roligast att öppna och  påskägget ligger damen varmt om hjärtat. Man kan gömma mycket spännande där i!


På eftermiddagen åkte vi hem till mina föräldrar, det vill säga Thelmas mormor och morfar. Där var även gammelmorfar Börje, kusin Melwin, gudfar Martin och Tant Marie.
Jag blev riktigt rörd, både Thelma och Melwin fick så fina presenter av morfar Börje! Med ringklocka!! Thelma fick en balanscyckel (Anders hävdar att det är en Chopper) hon gillar den redan nu, och till sommaren kommer den vara superskoj, och kanske vara orsaken till ett eller två skrubbsår!

<---- riktigt snygg!!

Mamma och pappa har ju varit i Tallin, och av dem fick Thelma fina handstickade vantar, raggsockor och en jättefin kofta med kissekatter på! Toppen! Hon blir bortskämd! Melwin hade varit på shoppingrunda med till Thelma, en rosa liten handväska med rosa häst i!


I påskägget från mig och Anders hade jag lagt ett hårband och en kjol lagom till sommaren, men för tillfället är det mesta roligt att sätta på huvudet istället för på rätt ställe.Hmm.. resultatet!







Bild ifrån i lördags, i morse var det ju snö igen, drygt 6 cm. Suck!!


Det var bara att borsta av bilen snön, och slask var det, men vi tog oss iväg på lekdate idag med och har lekt med Rickard och Hailey. Att bara vara med mamma och pappa är inte lika roligt längre, det ska gärna hända något extra på dagarna. Men i morgon är det vardag igen, Thelma ska till dagmamman, Anders ska till läkaren och sen börjar han jobba lite försiktigt i morgon. Jag ska fortsätta med min bok...


Just det, jag kom på att jag har lovat att berätta så fort Anders lagar mat... det har hänt igen! Korv och makaroner i fredags!! Och idag så hade han gjort sin paradrätt- mördegsinbakat fläskfile med currysås. Mums!! Bildbevis!!

Bus på SaltsjöBus!

Det har gått ett par dagar sen jag uppdaterade sist, och tiden går så fort! När väl Thelma har lagt sig på kvällen slocknar även jag i soffan, eller ligger och ojar mig och har ont. Förutom dumma foglossningen har nu även karpaltunnelsyndromet börjat göra sig till känna. Jag kan bara konstatera en sak: Jag är kass på att vara gravid.

Problem med händerna fick jag förra gången, och det har suttit i sen dess, för att bli lite bättre i början på graviditeten- men är nu alltså tillbaka. Sakta börjar jag väl acceptera och förstå att en operation kanske blir nödvändigt i framtiden, men än så länge fungerar det med att använda handledsskenor.  Dom är rent utsagt skitfula handskenorna, men de funkar iallafall hjälpligt. Och Thelma tycker att dom är roliga. Så roliga att hon igår på väg till dagmamman tog på sig dem själv. Snyggt!! Glatt knatade hon omkring med dem hemma!


Jag är glad att Thelmas fina Villervallamössa faktiskt fungerar nu under våran med! Tycker den är stencool! Dessvärre har den lilla damen lärt sig ta av mössan själv.

Jag har undvikit att blivit lurad idag, vad jag vet! Skönt! Och dagen har jag och Thelma tillbringat på Saltsjöbus med Aske  och hans mamma Linda. Jag lät Thelma få ledigt från dagmamman Nancy idag, och det var lite tur  i oturen. När vi sitter nere på "Bus" så dyker en av killarna som går hos samma dagmamma upp. Trist nog hade dagmamman blivit magsjuk, så hennes barn fick vara hos en kollega, eller hemma. Tur att vi redan hade gjort upp planer!!

Thelma fick pannkakor, vilket var gott, men mammas foccatia med lax var ju godare.. så hon åt upp halva den istället. Sen var det full rulle!!

In och ur bollhavet!! Simma bland bollar, kasta bollar, kasta ut bollar, kasta in bollar!

Thelma föröker klättar upp för rutchkanan- går inte så bra. Att åka nedför är lite läskit. Men uppför vill jag! Koncetration på hög nivå- kolla in hennes tunga!

 
Ut på äventyr, på övervåningen!


Det är påsk nu och det ser vi fram emot mycket! Igår när jag hämtade Thelma hade de påsk-pysslat hos dagmamman! Lite kvistar med fjädrar (undrar hur lång tid det tar innan katterna upptäcker fjädrarna och ser en ny leksak!) och lite fingeravtryck, samt en liten påskkyckling. Thelmas första pyssel! *stolt mamma* Måste självfallet förevigas på bild!

Nu har det även fyllt på sig med lite påskägg.. idag fick Thelma ett rosa påskägg från farmor, jag tror att "asken" kommer bli en mycket omtyckt leksak. Sen har ett lila påskägg till Thelma kommit med, från mig och Anders. Och det snyggaste av alla.. Till Anders! Han verkar lite nyfiken, han har skakat på ägget, men har inte klurat ut vad det är i. Men han kommer bli MYCKET glad vet jag!! Det är roligt att ge bort något när man vet att det är en fullträff!
 
Vad kan det vara... på lördag kommer svaret!!


Jag fick ett fint sms av min mamma idag. Känns så bra att man är omtyckt:
"Hörde på radion att polisen har hittat en påskärring med avbruten kvast, kaffebruna tänder och extrema hängpattar irrandes på motorvägen. Sänd ett sms så att jag vet att du är okej. Hälsningar en bekymmrad vän"
Inte lätt det här med att köra kvast.. man åker ju bara till blåkulla en gång om året!

Glad påsk på er!

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!